Δημοτικό διαμέρισμα Αυλών : Φιλόξενο και υπέροχο όλο τον χρόνοΗ σελίδα ενημερώθηκε στις 08:56, 26 Ιουνίου 2009

Αυλές: .. Δεσπόζει σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων απο τα Σέρβια. Νεόκτιστο, με πρότυπο ρυμοτομικό σχεδιασμό, αποτελεί σημείο αναφοράς, τουριστικού προορισμού, για βόλτα και αναψυχή...

Οι Αυλές είναι Δημοτικό Διαμέρισμα  του Δήμου Σερβίων του Νομού Κοζάνης και βρίσκονται 32 Km Ν.Α. της Κοζάνης και 4Km Δυτικά των Σερβίων. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων (μέσος όρος) από τη θάλασσα και τοποθετείται μεταξύ, της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου στα δυτικά του και των Όρων Πιερίων και Καμβουνίων στα ανατολικά του , συνδυάζοντας το βουνό με το υγρό στοιχείο.

        
Ο Οικισμός των Αυλών ιδρύθηκε επί εποχής του Αυτοκράτορα Ηρακλείου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η ονομασία του χωριού ήταν "Πόρτες" . Την ονομασία αυτή την πήρε από την ομώνυμη τοποθεσία, "Στενά Πόρτες" που βρίσκονταν δίπλα στο χωριό. Στα Βυζαντινά χρόνια το χωριό κτίστηκε στη θέση "Βρύσες" εκεί που επίσης συναντάμε και το "Αθάνατο νερό". Στην τοποθεσία αυτή πήρε και τη σημερινή του ονομασία, επειδή αυτή θεωρούνταν η αυλή των Ανακτόρων - Κάστρων των Σερβίων. Στη συνέχεια το χωριό μετεγκαταστάθηκε στη σημερινή του τοποθεσία
Το όνομα του χωριού μαςΑΥΛΕΣ: προέκυψε με την αρχική ονομασία Αυλή ή Πόρτες, επειδή είναι κοντά στα στενά "Πόρτες". Πήρε το όνομα Αυλές επειδή θεωρούνταν "αυλή" του βυζαντινού κάστρου των Σερβίων.

        
Πως θα φτάσετε:

Από Θεσσαλονίκη: Μεταβαίνοντας στην Εγνατία Οδό με κατεύθυνση την Κοζάνη στη συνέχεια ακολουθούμε τον δρόμο Κοζάνης-Λαρίσης. Συνολικά η απόσταση είναι 150Km...
Από Αθήνα: Μεταβαίνοντας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στη συνέχεια ακολουθούμε τον δρόμο Λάρισας-Κοζάνης. Συνολικά η απόσταση είναι 450Km.

      Τι θα συναντήσετε...

Την σπηλαιοεκκλησία Αγίων Θεοδώρων δημοτικού διαμερίσματος Αυλών Κοζάνης...

Ενα ξεχωριστό μέρος, που αναδεικνύει την ιστορική πορεία της περιοχής Αυλών, είναι η ομώνυμη

  σπηλαιοεκκλησία των Αγίων Θεοδώρων (11ου αιώνα), σκαρφαλωμένη σαν αετοφωλιά...πάνω στο βουνό.

Η σπηλαιοεκκλησια Αγ. Θεοδώρων, του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυλών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στο πανηγύρι του χωριού....

και ξεχωρίζει για τις σπάνιες τοιχογραφίες που διατηρεί απο τον 11ο αιώνα...

 Το  Αθάνατο νερό...

@page {margin:2cm;} P {margin-bottom:0.21cm;}

Eνα άλλο σημείο, ιστορικής αναφοράς, για το Δημοτικό Διαμέρισμα Αυλών είναι το ΄΄Αθάνατο Νερό ΄΄, που βρίσκεται στην περιοχή ''Λούτζια", κοντά στο γήπεδο. Πολλές είναι οι ιστορικές περιγραφές, για το΄΄Αθάνατο νερό΄΄ του χωριού μας, το οποίο δεν είναι πόσιμο, απεναντίας ''μυρίζει'' έντονα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θειάφι. Κάποιοι εξηγούν οτι το συγκεκριμένο νερό, χρησιμοποιούνταν και για θεραπευτικές ιδιότητες.

Ο πανέμορφος λόφος ''Καρυά'', δεσπόζει στις παρυφές του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυλών και αποτελεί πλέον μια όαση πρασίνου και χώρου αναψυχής.
Ενα υπέροχο τοπίο, που ξεχωρίζει για την βλάστηση του, την φυσική του ηρεμία και την γοητεία που διατηρεί,
για τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυλών, είναι ο καταπράσινος λόφος '' Πουρναριές''...
Η χαρά της Ανοιξης και του φυσικού κάλλους στο λόφο Πουρναριές είναι μοναδική!
Ενα πανέμορφο τοπίο, μια όαση δροσιάς, ηρεμίας και αναψυχής, είναι ο λόφος ''Πουρναριές'', που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού... Στην πλούσια βλάστηση που συναντάμαι εδω είναι και το σπάνιο δένδρο ''Δρύς-Βελανιδιά'' που εχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον οικολογικών οργανώσεων....
@page {margin:2cm;} P {margin-bottom:0.21cm;}

Πολύ σημαντικές είναι οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλών, με συνεχείς πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν την πολιτιστική δραστηριότητα στο Δ.Δ Αυλών και ταυτόχρονα την προβολή του χωριού.