Διεθνής Έκθεση ΘεσσαλονίκηςΗ σελίδα ενημερώθηκε στις 17:12, 21 Αυγούστου 2009

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ιστορική συνέχεια και το ρόλο που έπαιξε εδώ και οχτώ δεκαετίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον εθνικό εκθεσιακό πυλώνα της χώρας. Η πολιτική που χαράζει έχει μοναδικό γνώμονα τη στήριξη και προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και κατ΄ επέκταση την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεπεδο.Οι εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη (Γραφεία Διοίκησης, καλυμμένοι και ακάλυπτοι εκθεσιακοί χώροι, Parking κ.λπ) βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και καλύπτουν μια επιφάνεια 180.000 τ.μ. ενώ το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών βρίσκεται στο Μαρούσι, στη περιοχή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 11.500 τ.μ. και το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 21.500 τ.μ.Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο επίσημος κρατικός εκθεσιακός και συνεδριακός φορέας, καθώς επίσης και σύμβουλος του κράτους σε θέματα Εκθεσιακής και Συνεδριακής πολιτικής. Για πολλές δεκαετίες η Δ.Ε.Θ. έχει δώσει την ευκαιρία σε επιχειρηματίες, κατασκευαστές, εμπόρους, αντιπροσώπους, πωλητές, εκθέτες, επισκέπτες και άλλους να επικοινωνούν μεταξύ τους, να συνεργάζονται να ανταγωνίζονται ευγενώς και ταυτόχρονα να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των μεταξύ τους δεσμών, δεσμών όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε κρατικό (ειδικά σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες). Η Δ.Ε.Θ. εφοδιασμένη με  εμπειρίες δεκάδων ετών αλλά και χιλιάδων εκδηλώσεων εκθεσιακών, συνεδριακών και πολιτιστικών, είναι αναμφισβήτητα ο επίσημος Εθνικός Εκθεσιακός και Συνεδριακός φορέας. Πάντοτε αντεπεξήλθε στις ανάγκες των καιρών και η φιλοσοφία της είναι συνεχώς επίκαιρη και συμβαδίζει με τις αλλαγές οικονομικές ή πολιτικές, οι οποίες συντελούνται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς. Η Δ.Ε.Θ. σήμερα οργανώνει Εκθέσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, οργανώνει Συνέδρια και πάσης φύσεως πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας.

Οι δραστηριότητες, με βάση τους σκοπούς της εταιρείας, είναι :

  • Η ευθύνη της διοργάνωσης της Ετήσιας Γενικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
  • Η διοργάνωση περιφερειακών εκθέσεων, καθώς και εκθέσεων εκτός Ελλάδος.
  • Η διοργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Η διαχείριση και η εκμετάλλευση της περιουσίας της και του ραδιοφωνικού της σταθμού.
  • Η παροχή συμβουλών στην πολιτεία για την εκθεσιακή της πολιτική.
  • Η ενημέρωση σχετικά με την εκθεσιακή δραστηριότητα της χώρας.
  • Η ανάπτυξη και σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων και φιλικών δεσμών μεταξύ των λαών.
  • Η προβολή της Ελληνικής εν γένει παραγωγής.
  • Η προβολή του Ελληνικού τουρισμού.
  • Η υποβοήθηση των Ελλήνων παραγωγών, βιοτεχνών και βιομηχάνων στην προσπάθειά τους για την βελτίωση της παραγωγής, προβολής και διακίνησης των προϊόντων τους και την αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών
  • Στο σκοπό της Εταιρείας εμπίπτει αυτονόητα γενικά και κάθε πράξη ή συναλλαγή που δύναται να αποτελεί μέσο για την πραγμάτωση των κύριων σκοπών των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου 2.
  • Η επιλογή των μέσων για εξυπηρέτηση του σκοπού της Εταιρείας ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Καμία πράξη διοίκησης, διαχείρισης ή διάθεσης δεν εξαιρείται από τα μέσα αυτά, τα οποία αναγνωρίζονται ως σκοποί.
Για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού, η Εταιρεία δύναται, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να ιδρύει υποκαταστήματα και πρακτορεία, εντός ή εκτός Ελλάδας σε αγοραζόμενα προς τούτο ή και μισθωμένα ακίνητα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ είναι 9μελές και αποτελείται από τους εξής :
Η...νεα ΔΕΘ στο αεροδρόμιο!

 Η ΔΕΘ πάει αεροδρόμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) επεκτείνεται και το Σέιχ Σου κατεβαίνει στη θάλασσα! Την «τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Θεσσαλονίκης» παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προτείνει την ανταλλαγή κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και μετατροπή τους σε πάρκο και χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού με παραχώρηση τμήματος του αγροκτήματος του ΑΠΘ, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου θα κατασκευαστεί η νέα, υπερσύγχρονη ΔΕΘ.
«Το σενάριο της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στο αγρόκτημα με την παράλληλη δημιουργία πολιτιστικού και εκπαιδευτικού πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει ισχυρά πλεονεκτήματα για τους δύο ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και για την κοινωνία της πόλης. Συγκεκριμένα η ΔΕΘ μεταφέρεται σε προνομιούχο παραθαλάσσια θέση κοντά στο αεροδρόμιο, μέσα σε ευρύτερη εμπορική και τουριστική περιοχή. Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει άμεσα την οικονομική της βιωσιμότητα χωρίς εξάρτηση από τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες και επιλογές» αναφέρεται στο σχέδιο.
«Η θέση παρέχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης όλων των κύριων δικτύων μεταφοράς καθώς βρίσκεται στην απόληξη της προγραμματισμένης εξωτερικής περιφερειακής οδού και των αξόνων προς τη Χαλκιδική και τις ακτές του Θερμαϊκού. Η άμεση γειτνίαση με το αεροδρόμιο που παρατηρείται σε πολλά από τα διεθνή εκθεσιακά κέντρα διευκολύνει μια ειδική κατηγορία διεθνών εμπορικών επισκεπτών καθώς και ιδιωτικών πτήσεων προσκεκλημένων υψηλού επιπέδου. Στο προτεινόμενο γήπεδο εφάπτεται η τελική επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης και η πολυσυζητημένη θαλάσσια συγκοινωνία. Η ενδεχόμενη επιλογή της θέσης αυτής θα κάνει βιώσιμη την υλοποίηση αυτών των συγκοινωνιακών υποδομών καθώς θα εξασφαλιστεί κρίσιμος αριθμός μετακινήσεων με δημόσια μέσα μεταφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση απομακρύνονται ή και αναστέλλονται οι προοπτικές παράκτιας ή σιδηροδρομικής συγκοινωνίας με την περιοχή» αναφέρεται στην πρόταση.
Η σύνδεση και η τροφοδότηση ενός δικτύου αξόνων ενοποιεί την περιοχή με τους γειτονικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου της πόλης, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανοικτών χώρων και διαδρομών από τη θάλασσα ως το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Η συνολική διευθέτηση που προτείνεται έχει στόχο τη δημιουργία ενός ιδιότυπου αστικού πολιτισμικού και εκπαιδευτικού πάρκου, το οποίο θα παραμένει ζωντανό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς ενσωματώνει και χώρους αναψυχής. Με τον ποιοτικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των ανοικτών χώρων και την αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος, που διατηρείται, εξασφαλίζεται η συλλογική χρήση του και αποφεύγεται το ενδεχόμενο εμφάνισης προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί σε άλλους γειτονικούς χώρους πρασίνου της κεντρικής Θεσσαλονίκης» σημειώνει η μελετητική ομάδα (στη φωτογραφία μακέτα με τη διαμόρφωση του χώρου όπου φιλοξενείται ως τώρα η ΔΕΘ).