Σκληρές αποφάσεις

Η ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 17:00, 10 Μαίου 2010


Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μαζί με την ανακοίνωση των μέτρων.
Η οικονομία φέτος αλλά και το 2011 θα μείνει σε βαθιά ύφεση, καθώς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% και 2,6% αντίστοιχα. Οι δημόσιες επενδύσεις που στο μέτρο του δυνατού θα συντελούσαν στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μειώνονται φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ και το 2011 κατά 1.000 εκατ. ευρώ.
Η συνεχής μείωση των επενδυτικών δαπανών του δημοσίου θα πρέπει όπως επισημαίνουν παράγοντες να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα τα οποία θα είναι τουλάχιστον ισοδυνάμου αποτελέσματος, με τις περικοπές. Διαφορετικά η ύφεση θα συνεχιστεί, τα προγράμματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το ένα μετά το άλλο θα αποτυγχάνουν και η οικονομία και η κοινωνία θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Στον διαρθρωτικό και τον αναπτυξιακό τομέα η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μέτρα τα οποία όμως θα έπρεπε να είχαν εξαγγελθεί μαζί με τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μέτρα μελετημένα, ορθολογικά και αμέσου αποδόσεως. Ήδη από την πλευρά των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών φορέων έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της στον ευρύτερο σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής. Απαιτείται ριζικός αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς μια διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που ακολούθησε η πολιτική μέχρι τώρα, υποστηρίζουν - και ορθώς - οι παραγωγικοί φορείς.
Ο στόχος δεν πρέπει να είναι δημοσιονομικός και μόνο, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Σημείο αρνητικό για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα είναι η πίεση του χρόνου που υπάρχει για τις αλλαγές που απαιτούνται, λόγω της πολιτικής της αδράνειας που ακολουθήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η μεγάλου μεγέθους δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση που κρίνεται αναγκαία οφείλει να συμβαδίζει με την κατάρτιση ενός αναπτυξιακού πλαισίου που θα δίνει σε Ελληνες και ξένους επενδυτές τη δυνατότητα του επιχειρείν, χωρίς προσκόμματα και περιττές διαδικασίες.



Με δίλημμα το γνωστό «ή σωζόμαστε ή καταστρεφόμαστε» τα 31 μέτρα που τελικά αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση είναι:

1. Αύξηση του ΦΠΑ σε όλες τις βαθμίδες με την ανώτατη να φθάνει στο 23% .
2. Αύξηση κατά 10% στους φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
3. Νέα έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαιρέτων και το πρόστιμο διατήρησης αυθαιρεσιών.
4. Αύξηση στους φόρους πολυτελείας.
5. Διευρύνεται η φορολογική βάση του ΦΠΑ.
6. Επεκτείνονται τα «πράσινα τέλη».
7. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
8. Φορολογούνται τα εισοδήματα σε. είδος.
9. Φορολογούνται οι άδειες και τα κέρδη από τυχερά και τεχνικά παιχνίδια.
10. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας μειώνονται οριζόντια σε 1000 ευρώ συνολικά και χορηγούνται σε όσους έχουν εισόδημα έως 3.000 ευρώ τον μήνα, μικτές αποδοχές μαζί με τα επιδόματα. Από εκεί και επάνω καταργούνται.


11. Μειώνονται ακόμη 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
12. Μείωση μισθών κατά 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
13. Για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα επιδόματα περικόπτονται για το Πάσχα στα 200 ευρώ, την άδεια στα 200 ευρώ και των Χριστουγέννων στα 400 και θα χορηγούνται σε συντάξεις, που δεν υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ μηνιαίως, μικτά.
14. Επιβολή ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
15. Αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.
16. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώνεται κατά ένα δις ευρώ εφέτος και του χρόνου.
17. Νέες μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών.
18. Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου για τρία χρόνια ως προς τις προσδοκώμενες αυξήσεις.
19. Εξοικονόμηση δαπανών από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
21. Η εξομοίωση του χρόνου εργασίας ανδρών και γυναικών αρχίζει από το 2011, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
22. Οι συντάξεις καθορίζονται βάσει του συνόλου του εργασιακού βίου.
23. Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής.
24. Ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια και ελάχιστον εργασιακός βίος τα 40 χρόνια.
25. Περικόπτονται οι αναπηρικές συντάξεις και τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται «βαρέα και ανθυγιεινά».
26. Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.
27. Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 65 με εισοδηματικά κριτήρια.
28. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
29. Απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας.
30. Μείωση της γραφειοκρατίας για ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
31. Επιβάλλεται νέα έκτακτη εισφορά για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Κ. Παπούλιας: Να τιμωρηθούν όσοι πλούτισαν σε βάρος του λαού

Παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο οποίος υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο, του ζήτησε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ο λαός θα ανταποκριθεί» στα νέα μέτρα, υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή» και κάλεσε να τιμωρηθούν «όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού». Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος είναι να παταχθεί η ατιμωρησία, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τους αδύναμους.

"Το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα 32 φορές το ποσό με το οποίο η χώρα συμμετέχει στο ΔΝΤ, ένα πρωτοφανές μέχρι στιγμής ποσοστό", τόνισε. Χαιρέτισε την "απίστευτη προσπάθεια αλληλεγγύης", λέγοντας για παράδειγμα, ότι η Πορτογαλία θα δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο μικρότερο από εκείνο που δανείζεται η ίδια. Όσον αφορά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, εκτίμησε ότι αν δεν γινόταν, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να πληρώσει τον επόμενο μήνα τους μισθούς και τις συντάξεις.
Τέλος, εκτίμησε ότι η επίσκεψή του  στο Βερολίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν καθοριστικής σημασίας. "Η κατάσταση ξεκαθάρισε όταν, στις 28 Απριλίου, έπεισα τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας ότι δεν απειλείται μόνο η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά και η ίδια η ύπαρξή του καθώς και η οικονομία της Γερμανίας", τόνισε.

Η χώρα πλέον βρίσκεται στο πιο στενό καθεστώς επιτήρησης της μεταπολιτευτικής περιόδου και στην πιο βαθιά ύφεση, που θα κρατήσει πάνω από 5 χρόνια. Κι όσο κι αν το οικονομικό επιτελείο θέλει να μιλάει για πλεονάσματα από το 2014, ουδείς μπορεί να το βεβαιώσει σήμερα, καθώς το Πρόγραμμα Δανεισμού όχι μόνο είναι «φιλόδοξο», όπως το χαρακτήρισε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά είναι και ένα ρίσκο με απρόβλεπτες εξελίξεις εν μέσω ύφεσης, που ξεκινάει από το 4% φέτος. Αλλωστε, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στο προσεχές διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι η τρόικα θα μας ελέγχει ανά τρίμηνο και φυσικά θα έχει την ευχέρεια επιβολής πρόσθετων μέτρων, ενώ μόνο αν διαπιστώνουν θετική πορεία θα εκταμιεύουν τα δάνεια!
Το τριετές Πρόγραμμα Δανεισμού θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2013, με στόχο το 2014 να μειωθεί στο 2,6% το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στα 5,8 δισ. ευρώ του Προγράμματος Σταθερότητας, το 1 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου και τα συμπληρωματικά μέτρα 4,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου χθες προστέθηκαν μέτρα άλλων 30 δισ. ευρώ ή 11% του ΑΕΠ. Τα 5,8 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ θα τα πληρώσουμε φέτος.
Τα νέα δεδομένα που αλλάζουν προς το χειρότερο τη ζωή των Ελλήνων από σήμερα και τα οποία θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο (επισύναψη συμφωνίας δανεισμού), που κατατίθεται σήμερα ή αύριο στη Βουλή και ψηφίζεται εντός δύο ημερών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνοψίζονται σε «5» τομείς:
1Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι μετρούν πρόσθετες απώλειες μετά τις περικοπές του περασμένου Μαρτίου. Απώλειες τις οποίες η κυβέρνηση δρομολογεί ως «μόνιμες», όπως εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών όταν έλεγε πως «μετά το τέλος του Προγράμματος θα υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στη χώρα. Κι εκεί η κυβέρνηση θα δει τις δυνατότητες που έχει για να μπορέσει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα».
Η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας (αφορά και βουλευτές, όχι όμως και τους υπαλλήλους της Βουλής που τους τα μειώνουν 8% ως επιδόματα), πλέον της πρόσθετης μείωσης επιδομάτων (συνολικά περικόπτονται 20% στο στενό δημόσιο και 10% οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα), ουσιαστικά κόβει πάνω από δύο μισθούς στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα (βλ. σχετικά παραδείγματα) και σχεδόν δύο συντάξεις για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (δεν συνυπολογίζεται ο ΛΑΦΚΑ). Η κυβέρνηση επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων δίνοντάς τους ένα «μπόνους» 1.000 ευρώ και 800 ευρώ, αντίστοιχα ως «δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα αδείας».
Μπροστά είναι το Ενιαίο Μισθολόγιο, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να επιφέρει νέες περικοπές.
Η κυβέρνηση δεν δίστασε να κόψει και τη δεύτερη δόση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης 150-650 ευρώ, που είχε υποσχεθεί να δώσει μέχρι τέλος Ιουνίου στις ασθενείς οικονομικά ομάδες.
2 Μπορεί για την ώρα η κυβέρνηση να διατυμπανίζει πως «έσωσε» τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε αυτό μπορεί να είναι σίγουρο μέχρι τη λήξη της τετραετίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα περνούν σε «εργασιακό μεσαίωνα», καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εκπληρώσει τις επιθυμίες των επιχειρηματιών και ανατρέπει κάθε είδους εργασιακό καθεστώς. Από την αύξηση του αριθμού των απολύσεων, τη μείωση των αποζημιώσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού (εκτιμάται στα 560 ευρώ από 740 ευρώ) και την προώθηση της μερικής απασχόλησης πέραν των μεγάλων ανατροπών στο Ασφαλιστικό, που οδηγούν σε μείωση συντάξεων και αύξηση του χρόνου εργασίας (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σελ. 4).
3Η γνωστή συνταγή της αύξησης των φόρων ακολουθείται τρίτη φορά αυτή τη χρονιά. Ερχεται από σήμερα ή αύριο η τρίτη κατά σειρά αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με τον φόρο να διαμορφώνεται στα 670 ευρώ (ανά 1.000 λίτρα) για την αμόλυβδη. Ενώ έχουμε δεύτερη αύξηση ΕΦΚ σε τσιγάρα, από 65% στο 72%, και στα ποτά από 1.884 ευρώ σε 2.072 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Αύξηση 10% και σε φόρο πολυτελείας, επιβαρύνοντας μεταξύ άλλων και τα αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα πληρώσουν αυξημένα πράσινα τέλη κυκλοφορίας. Για να χρυσώσουν το χάπι των φόρων επιβάλλουν έκτακτη εισφορά 600 εκατ. ευρώ σε πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αποσαφηνίζουν αν θα επιβληθεί και τα επόμενα δύο χρόνια....