Μεγάλες αλλαγές σε οικονομία - ασφαλιστικό

Η ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 16:00, 17 Νοεμβρίου 2009

Στα 23,019 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009, έναντι στόχου 12,691 δισ. ευρώ που προβλέπει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35,214 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιας πρόβλεψης 59,287 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, κάλυψαν το 59,4% του ετήσιου στόχου, ενώ υστερούν κατά 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προγράμματος για το εννεάμηνο.
Οι δαπάνες ανήλθαν στα 51,822 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 66,878 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 77,5% του ετήσιου προβλεπόμενου στόχου, ενώ υπερβαίνουν κατά 1,8 δισ. ευρώ το στόχο του εννεαμήνου.

Έλλειμμα άνω του 12% την επόμενη τριετία προβλέπει η Κομισιόν!

Δημοσιονομικό εκτροχιασμό με φουσκωμένο έλλειμμα άνω του 12% για την επόμενη τριετία προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Παράλληλα εκτιμά ότι η ύφεση θα διατηρηθεί και το 2010, την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα εξέρχονται απ' αυτήν, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανεργίας να κλιμακωθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην έκθεση της για την Ελλάδα υπό τον τίτλο «η οικονομική επιβράδυνση αποτελεί πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά» η Κομισιόν προβλέπει ότι αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης θα φθάσει 12,7% φέτος, 12,2% το 2010 και 12,8% το 2011. Ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί στο 112,6% του ΑΕΠ φέτος, 124,9% το 2010 και 135,4% το 2011.

Παράλληλα προβλέπει μείωση ΑΕΠ 1,1% φέτος και 0,3% του χρόνου. Θεωρεί ότι το ριμπάουντ της οικονομικής δραστηριότητας θα 'ρθει το 2011 με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,7%.

Ο δείκτης της ανεργίας θα αυξηθεί στο 9% φέτος, 10,2% το 2010 και 11% το 2011.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης η Κομισιόν εκτιμά ότι έρχεται σταδιακή ανάκαμψη και ριμπάουντ της οικονομικής δραστηριότητας το 2010 με αύξηση ΑΕΠ 0,7% και επιτάχυνση το 2011 (+1,5%). Για φέτος περιμένει συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 4%.
Ο δείκτης ανεργίας θα αυξηθεί στο 9,5% φέτος, 10,7% το 2010 και 10,9% το 2011.

Το έλλειμμα προϋπολογισμού θα φθάσει το 6,4% φέτος, 6,9% του χρόνου και 6,5% το 2010.

Προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών τώρα, εισηγείται το οικονομικό επιτελείο

Εισήγηση
προς τον πρωθυπουργό για την προώθηση άμεσα όλων των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και άλλων σκληρών μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας, υπό την πίεση και των Βρυξελλών, προτοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Ήδη, ξεκινά εφ' όλης της ύλης διάλογος για το ασφαλιστικό.Σύμφωνα με πληροφορίες , ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προτίθεται να ανοίξει όλα τα θέματα τώρα, εννοώντας την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και άλλων μέτρων, ώστε να έχουν απόδοση στους επόμενους μήνες και ταυτοχρόνως να στείλει τα σωστά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ.
Το οικονομικό επιτελείο κάθε ημέρα που περνά δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να επιταχύνει τον χρόνο λήψης των μέτρων που απαιτούνται για τη διάσωση της οικονομίας καθώς πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από τον Ιανουάριο και έπειτα η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα διαφορετικό τοπίο. «Δεν υπάρχουν ήπια και σκληρά μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την οικονομία» δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η έναρξη εφ' όλης της ύλης διαλόγου για το ασφαλιστικό.
Ήδη, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Λοβέρδος έκλεισε τις πρώτες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους: Την Τρίτη συναντάται με τη ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ.
Εντός της ημέρας, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να αποστείλει στους κοινωνικούς εταίρους και επιστολή με την οποία θα τους καλεί να προσέλθουν στον διάλογο.
Η η ατζέντα του διαλόγου για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει:
1. Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην (με την προσθήκη εξαμήνων) αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, από το 2013 (ή 2014) και μετά. Ως γνωστόν, η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Ελλάδα να εξισώσει τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση από 5 έως 15 έτη στη συνταξιοδότηση για περίπου 140.000 γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας (ασφαλισμένες μετά το 1983).

2. Μείωση δαπανών υγείας. Η επαναφορά της λίστας φαρμάκων με νέα κριτήρια, ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων και οι ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία (μέσω διαγωνισμών) είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

3. Διαδοχική ασφάλιση. Σε τρεις αλλαγές προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας για να αρθούν οι αδικίες για όσους συνταξιοδοτούνται με τον θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από περισσότερα από δύο ασφαλιστικά ταμεία). Η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές του 2010 και θα προβλέπει τα εξής:

&9679;Οι συντάξεις (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διαδοχικής) μέχρι το τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο σε 3 μήνες.
&9679;Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%.
&9679;Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.

4. Οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και έλεγχος της εισφοροδιαφυγής που κινείται στα 8 δισ. ευρώ ετησίως.

5. Σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης και από κοινωνικούς πόρους που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

6. Αύξηση της βασικής σύνταξης των αγροτών και των ανασφάλιστων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
7. Παροχή κινήτρου ασφάλισης (θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις που θα οδηγεί σε καλύτερο επίπεδο συντάξεων, ώστε καμία ημέρα ασφάλισης να μη χάνεται).

8. Αλλαγές στα βαρεά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις αναπηρικές συντάξεις.


9. Επανεξέταση των ρυθμίσεων Πετραλιά για τις ενοποιήσεις Ταμείων (με στόχο να μείνουν 3), για την αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και για τη μείωση των συντάξεων.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό τον τοποθετεί στο 0,3% για φέτος, 1,1% για το 2010 και 1,5% για το 2011.


Ανοίγει αμέσως και το Ασφαλιστικό

Oρια ηλικίας, ύψος συντάξεων, ύψος εισφορών, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, δαπάνες υγείας, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, διαδοχική ασφάλιση, ενοποιήσεις Ταμείων και παροχών και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, τίθενται εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, εν όψει της νέας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να θέσει σε κίνηση τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, υπό το βάρος των τεράστιων ελλειμμάτων που εμφανίζουν τα Ταμεία, αλλά και κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται από την
Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Απασχόλησης κ. Α. Λοβέρδος μετά την έκτακτη συνάντησή τους χθες το μεσημέρι ανακοίνωσαν «άμεσο "άνοιγμα" του Ασφαλιστικού» για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων και όχι ορισμένων εξ αυτών όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Απασχόλησης, δηλαδή της διαδοχικής ασφάλισης και την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι έχουν διαπιστωθεί τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης των Ταμείων από τον προϋπολογισμό του 2009 και δρομολογούνται πολιτικές για την αντιμετώπιση συνολικά των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Αντιστοίχως, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ασφαλιστικό σύστημα με τεράστια προβλήματα και με υψηλότατες ανάγκες χρηματοδότησης, πέραν της νομοθετημένης οικονομικής ενίσχυσης. «Ηδη για το 2009, καταγράφονται επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του ασφαλιστικού ζητήματος συνολικά».

Τ ην αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας και στη μείωση των συντάξεων εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες προτίθενται να προσέλθουν στον διάλογο μόνο για τη συζήτηση της εξεύρεσης νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων. Οιεκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε συζήτηση για ανατροπές στα όρια ηλικίας, καθώς εκτιμούν ότι ανάλογες πρωτοβουλίες δεν λύνουν το πρόβλημα. «Με την αύξηση κατά δύο χρόνια του γενικού ορίου συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας, η βιωσιμότητα του συστήματος αυξάνεται μόνο κατά εξίμισι μήνες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ κ.
Γ. Ρωμανιάς.

Μέτρα εδώ και τώρα για την οικονομία

Εισήγηση προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με προτάσεις για τη λήψη άμεσων και σκληρών μέτρων ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. O υπουργός Οικονομικών αποσαφηνίζει ότι προτίθεται να ανοίξει όλα τα θέματα τώρα, εννοώντας την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και άλλων μέτρων, ώστε να έχουν απόδοση στους επόμενους μήνες και ταυτοχρόνως να στείλει τα σωστά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ. Το οικονομικό επιτελείο κάθε ημέρα που περνά δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να επιταχύνει τον χρόνο λήψης των μέτρων που απαιτούνται για τη διάσωση της οικονομίας καθώς πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από τον Ιανουάριο και έπειτα η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα διαφορετικό τοπίο. «Δεν υπάρχουν ήπια και σκληρά μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την οικονομία» δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων αλλά και κάθε είδους δαπάνες θα κληθούν να δηλώσουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι στη νέα φορολογική δήλωση, που σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών. Οι προτάσεις θα τεθούν σε κοινωνική διαβούλευση εντός του μήνα, ενώ αναμένεται να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης εξετάζεται να αναγράφονται τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, μερίσματα ακόμα και συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, καθώς και ακίνητα, πισίνες και αυτοκίνητα.

Παράλληλα στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δίδονται κίνητρα για την καταγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών ώστε ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων. Με εκτεταμένες διασταυρώσεις στη συνέχεια, το υπουργείο θα εντοπίζει αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και τρόπου διαβίωσης ελπίζοντας ότι θα μπλοκάρει τους φοροφυγάδες και θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση τα έσοδα του Δημοσίου.

Αντίθετα δεν εξετάζεται η επαναφορά των τεκμηρίων όπως επιβάλλονταν στο παρελθόν, καθώς θεωρούνται ξεπερασμένα, ενώ εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν εύκολα να ξεγλιστρήσουν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαλόγου και της διαμόρφωσης της κυβερνητικής θέσης, στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποτελεί τεκμήριο η πληρωμή της οφειλής. Τεκμήρια χρήσης άλλωστε εξετάζονται και για τα ΙΧ, όπως είχε αποπειραθεί να καθιερώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκονται όλες οι φοροαπαλλαγές για τις οποίες έχουν εξαγγελθεί δραστικές περικοπές. Το ισχύον φορολογικό σύστημα ενσωματώνει 984 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών, η κατάργηση της πλειονότητας των οποίων εκτιμάται πως θα δώσει βαθιά ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δραστικές αλλαγές αναμένονται και στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, τα οποία πλην τόκων θα μπουν στην κλίμακα. Έτσι θα προκύψουν φορολογικές επιβαρύνσεις για περίπου 400.000 φορολογούμενους που απολαμβάνουν σήμερα φορολόγηση εισοδημάτων τους με συντελεστές από 1,2% έως 20%.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010, πιθανότερο θεωρείται ότι οι αλλαγές στη δήλωση εισοδημάτων και δαπανών θα αφορούν τα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν το 2011. Ανοιχτό αφήνεται πάντως ορισμένες αλλαγές να αφορούν και τα φετινά εισοδήματα στον βαθμό που δεν επέρχονται αιφνιδιασμοί.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης εξετάζεται να αναγράφονται τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, μερίσματα ακόμα και συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, καθώς και ακίνητα, πισίνες και αυτοκίνητα.

Παράλληλα στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δίδονται κίνητρα για την καταγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών ώστε ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων. Με εκτεταμένες διασταυρώσεις στη συνέχεια, το υπουργείο θα εντοπίζει αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και τρόπου διαβίωσης ελπίζοντας ότι θα μπλοκάρει τους φοροφυγάδες και θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση τα έσοδα του Δημοσίου.

Αντίθετα δεν εξετάζεται η επαναφορά των τεκμηρίων όπως επιβάλλονταν στο παρελθόν, καθώς θεωρούνται ξεπερασμένα, ενώ εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν εύκολα να ξεγλιστρήσουν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαλόγου και της διαμόρφωσης της κυβερνητικής θέσης, στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποτελεί τεκμήριο η πληρωμή της οφειλής. Τεκμήρια χρήσης άλλωστε εξετάζονται και για τα ΙΧ, όπως είχε αποπειραθεί να καθιερώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκονται όλες οι φοροαπαλλαγές για τις οποίες έχουν εξαγγελθεί δραστικές περικοπές. Το ισχύον φορολογικό σύστημα ενσωματώνει 984 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών, η κατάργηση της πλειονότητας των οποίων εκτιμάται πως θα δώσει βαθιά ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δραστικές αλλαγές αναμένονται και στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, τα οποία πλην τόκων θα μπουν στην κλίμακα. Έτσι θα προκύψουν φορολογικές επιβαρύνσεις για περίπου 400.000 φορολογούμενους που απολαμβάνουν σήμερα φορολόγηση εισοδημάτων τους με συντελεστές από 1,2% έως 20%.