Βουλευτικές Εκλογές 4 Οκτωβρίου 2009

Η ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 17:00, 13 Σεπτεμβρίου 2009

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Οκτωβρίου τοποθετείται η εκλογική αναμέτρηση και σήμερα αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση που στις 4 Οκτωβρίου δεν υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, δηλαδή κανένα κόμμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές, τότε αρχίζει η διαδικασία διερευνητικών εντολών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς όλα τα κόμματα της Βουλής. Πρώτα στο πρώτο κόμμα, μετά στο δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο, το πέμπτο κ.λπ. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις μέρες. Δηλαδή οι διερευνητικές εντολές- με τον σημερινό αριθμό πολιτικών κομμάτων- θα ολοκληρωθούν γύρω στις 20 Οκτωβρίου. Εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης προκηρύσσονται ξανά εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες την 22η και 29η Νοεμβρίου. Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με τον Νόμο Παυλόπουλου που δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα 50 έδρες (10 περισσότερες από τον Νόμο Σκανδαλίδη με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου)- και άρα περισσότερες πιθανότητες για τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Κώστας Καραμανλής »:«Τι σκοπεύω να αλλάξω»
Ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα, στη δομή και στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και στον τρόπο που παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτείται εκτεταμένη ανανέωση με τη χρησιμοποίηση προσώπων καταξιωμένων στην κοινωνία και χωρίς κομματική ταυτότητα, καθώς και ότι χρειάζεται ένας υπουργός «με αποκλειστική αρμοδιότητα τη συνέχεια και συνέπεια του κυβερνητικού έργου». Κάνει επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης θα αυτονομηθεί, θα δημιουργηθούν υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών και θα επανενωθούν τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Ο πρωθυπουργός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στη «δύσκολη απόφαση» της προσφυγής στις κάλπες και, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία, αναφέρει ότι απαιτούνται άμεσα δύσκολες επιλογές και μέτρα. Αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και υποστηρίζει ότι «οι εκλογές πάντα δίνουν λύση». Τάσσεται παράλληλα υπέρ της υιοθέτησης ενός εκλογικού συστήματος που θα προσιδιάζει στο γερμανικό μοντέλο, ενώ τονίζει ότι ακόμη και σε περίπτωση ήττας της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνει στην ηγεσία της «στον βαθμό που με θέλουν και αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο».Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε αρχικά στους στόχους του κόμματος, στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.Αναφερόμενος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι συγκρούονται δύο ιδεολογίες. «Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. «Πρόκειται για μια κρίση πολιτικών ιδεών και θεσμών. Το δικό μας σχέδιο είναι ευρύτερο, για την πατρίδα. Είναι ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης που θα κινήσει την οικονομία, αλλά και το κράτος. Είναι αυτονόητα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει».Συνεχίζοντας, εξήγησε το πρόγραμμα 100 ημερών για την οικονομία, που στοχεύει στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και την ψήφιση πέντε νομοσχεδίων για τη διατήρηση στη ζωή της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, θα τεθούν οι βάσεις ώστε να ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο, της ανάπτυξης.«Το δίλημα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι απλό» δήλωσε. «Θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον ίδιο κατήφορο, ή θα βάλουμε τον τόπο σε μια πορεία εθνικής ανάτασης; Εϊμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις, στο πλευρό του ελληνικού λαού».Σε ότι αφορά τη δομή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εφόσον προκύψει από τις εκλογές, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα είναι πιο ευέλικτο και συλλογικό, κάποια υπουργεία θα συγχωνευτούν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποια θα είναι αυτά. «Η συλλογική λειτουργία σημαίνει αποτελεσματικότητα και αποφάσεις που λαμβάνονται με την παρουσία του πρωθυπουργού».

Αλ. Παπαρήγα: «Να πάψουν να λαϊκά στρώματα να ψηφίζουν τον καλύτερο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής»
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στις 4 του Οκτώβρη θα πρέπει να γελάνε -κλαίγοντας από μέσα τους- και το ΚΚΕ να χαίρεται για τη μείωση της ψαλίδας. Αυτό θα είναι το ποιοτικό στοιχείο σε αυτές τις εκλογές και όχι το να δούμε μια απλή εναλλαγή ρόλων στο ίδιο έργο, κάτι που έχουμε δει πολλές φορές μέχρι τώρα», υποστήριξε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στα Καραγιαννέικα του δήμου Γαλατσίου.Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ακόμη ότι ένα ισχυρό εμπόδιο και ανάχωμα στις θύελλες των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται θα είναι η ενίσχυση του ποσοστού του ΚΚΕ και το να βρεθεί στην τρίτη θέση με τη στήριξη, όχι μόνο των μελών και οπαδών του κόμματος, αλλά και ανθρώπων που συμπαθούν το ΚΚΕ και μέχρι τώρα δεν το είχαν ψηφίσει καθώς και όσων θέλουν έστω και μία φορά να δοκιμάσουν αυτή την επιλογή.Επίσης τόνισε ότι «τα άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απλώς ανάχωμα στο ριζοσπαστισμό», διευκρινίζοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι και ΛΑΟΣ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις χωρίς να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική που είναι υπέρ του κεφαλαίου».Αναφερόμενη ειδικότερα στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ είπε ότι όπως και στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής έτσι και ο αρχηγός του αξιωματικής αντιπολίτευσης «δίνει τη μερίδα του λέοντος σε υποσχέσεις προς τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγάλους εισαγωγείς και τα μονοπώλια».Επίσης, απευθυνόμενη προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είπε: «Άμα είσαι παλικάρι καταργείς τα stage στον ιδιωτικό τομέα και δεν περιορίζεται στο δημόσιο. Αλλά τί να περιμένει κανείς από αυτόν που καθιέρωσε τις ελαστικές μορφές εργασίας».Εξάλλου είπε ότι είναι υποκριτική η δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι θα δώσει αυξήσεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού και τον κατηγόρησε ότι αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 700 σε 710 ευρώ, τη στιγμή που το ΚΚΕ ζητάει κατώτατο μισθό τα 1.200 ευρώ.
Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί ελπίδες ότι μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση από τη ΝΔ» και αναρωτήθηκε «ως πότε τα λαϊκά στρώματα θα ψηφίζουν για καλύτερο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής και της ίδιας στρατηγικής», επισημαίνοντας ότι τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχουν τα ίδια ταξικά χαρακτηριστικά και εδώ και μερικά χρόνια δεν διαφέρουν ούτε στους ελιγμούς.Χαρακτήρισε «παραμύθι» το δίλημμα της «ακυβερνησίας», υπογραμμίζοντας ότι «χρησιμοποιείται αυτό το επιχείρημα για να γονατίσουν το λαό. Στην πραγματικότητα μια αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να την αποδυναμώσουμε όσο περισσότερο γίνεται και σε αυτή την κατεύθυνση ένα στάσιμο ΚΚΕ θα σήμαινε ένα αδύνατο κίνημα».Μίλησε επίσης διεξοδικά και για το θέμα των μεταναστών χαρακτηρίζοντάς το «παγκόσμιο πρόβλημα που δεν λύνεται με το να βάλεις 280 εκατ. μεταναστών στο στόχαστρο. Πολλοί από αυτούς είναι πρόσφυγες. Είναι έρμαιο δουλεμπόρων. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι αποτελούν δύναμη πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού συστήματος με την εργατική τάξη, στις χώρες που πηγαίνουν». Υποστήριξε, δε, ότι θα πρέπει να δοθούν χαρτιά σε όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να μην γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Καρατζαφέρης: «Αχίλλειος πτέρνα» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα εθνικά θέματα

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία και τα δύο κόμματα ασχολούνται μόνο με τα οικονομικά και φοβούνται, όπως είπε, να θίξουν τα εθνικά θέματα γιατί αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα τους. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στο νομό Ροδόπης. «Σημειολογικά, για να μην φαίνεται ότι στην περιοχή κάνει μόνο κουμάντο το τουρκικό προξενείο» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στον αποκλεισμό σημαντικών παραγόντων, όπως τους χαρακτήρισε, της πολιτικής ζωής του τόπου και συγκεκριμένα μίλησε για «εκδίωξη Σημίτη» αφού «έχουμε ανάγκη την εμπειρία του και τη γνώση του», παρότι, όπως είπε, ο ίδιος στο παρελθόν τον πολέμησε και πολέμησε και την πολιτική του.
Χαρακτήρισε έξυπνους και φωτεινούς το Χρήστο Βερελή και τον Αλέκο Παπαδόπουλο, ενώ για τον κ. Τσίπρα είπε ότι περιόρισε τον Αλέκο Αλαβάνο που είναι ο άνθρωπος ο οποίος τον ανέδειξε στην προεδρία του κόμματος. Χαρακτήρισε επίσης την κ. Μπενάκη ως σημαντική απώλεια για την ενεργό πολιτική ζωή.
Οι αποκλεισμοί, είπε, δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα φοβούνται τα ισχυρά πολιτικά πρόσωπα και τόνισε ότι αυτό δεν βοηθά τη Δημοκρατία.
Μιλώντας για τον ΛΑΟΣ, είπε ότι πνέει ένας ούριος άνεμος αφού υπάρχει ευρύτερη αποδοχή, ενώ «στους κόλπους μας έχουμε συμπεριλάβει ό,τι πιο καλό, ό,τι πιο αδιάφθορο υπάρχει». Αναφέρθηκε μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάζει, σε πρόεδρο Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ, σε ακριτική περιοχή της χώρας, που «μόλις προσχώρησε» στο κόμμα του ΛΑΟΣ.
Η ΝΔ είπε ο κ. Καρατζαφέρης, δείχνει την εικόνα σάπιου. Δέκα μέρες τώρα έχουμε προεκλογική περίοδο και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν κάνει αναφορά στη Ζίμενς γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Το πρώτο συναίσθημα που νιώθει κανένας, πρόσθεσε, βλέποντας και ακούγοντας τον κ. Καραμανλή είναι ένας οίκτος και αναρωτήθηκε, είναι καθαρό ψηφοδέλτιο να φεύγει ο Παυλίδης και όχι η κ. Μπακογιάννη, η οποία απέπεμψε το διευθυντή του γραφείου της αλλά την επομένη τον διόρισε πρόεδρο σε οργανισμό με 8.000 ευρώ μισθό, ή ο κ. Σουφλιάς που έκτισε παράνομα στην Ανάβυσσο;
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Καραμανλής είναι στριμωγμένος και δέχεται γρονθοκοπήματα από παντού: «Όλοι φεύγουν. Ακόμα και ο κ. Χαϊτίδης, πρότυπο βουλευτή στις Σέρρες, φεύγει, αφού το ψηφοδέλτιο στο νομό αρχίζει πάντα από το γράμμα «Κ» λόγω του θείου του κ. Καραμανλή. Για ποια ανανέωση λοιπόν μπορεί να μιλά στα ψηφοδέλτια η ΝΔ» ;
Πρέπει να είναι κανείς τυφλός, είπε, για να μη βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ πάει μπροστά. Και το ζητούμενο, ανέφερε, είναι αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι πρωθυπουργός ενός μηνός ή οχτώ ετών. Ο κ. Καραμανλής χάνει από ένα νεκρό ΠΑΣΟΚ και το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στον κακό Παπανδρέου. Γι΄αυτό, συνέχισε ο κ. Καρατζαφέρης, χρειάζεται στήριξη το κόμμα του, γιατί «μόνο ο ΛΑΟΣ θα κάνει αντιπολίτευση». Και αποκάλυψε ότι, προκειμένου να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, πριν από καιρό, πρότεινε στον κ. Καραμανλή να συνεργαστούν. Αλλά δεν το δέχθηκε. Και δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Τσίπρας: Σε ανασφάλεια οι εργαζόμενοι

«Ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην επισφάλεια έφεραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Θα είμαστε δίπλα τους για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους όσοι δεν έχουν φωνή «, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το υποκατάστημα των Mac Donald's στο Σύνταγμα όπου μοίρασε στους εργαζόμενους, οδηγούς εργασιακών δικαιωμάτων.
«Σε αυτές τις εκλογές κανείς δεν θα ασχοληθεί με την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι, βρίσκονται σήμερα στην επισφάλεια. Πάνω από 300.000 είναι στην μερική απασχόληση.
Συνολικά υπάρχει μια ολοένα και διευρυνόμενη κοινωνική κατηγορία εργαζομένων που εργάζονται στην αβεβαιότητα με μερική απασχόληση με μπλοκάκια, με ενοικιαζόμενη εργασία κι όλα αυτά διότι οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει νόμους αντιεργατικούς, αντιασφαλιστικούς που πρέπει να καταργηθούν» ανέφερε ο κ.Τσίπρας.
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ

---Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Ελέγξτε εάν συμπεριλαμβάνεστε στους εκλογικούς καταλόγους, καλώντας στο 1564, ή από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ή την ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών (Μάθε που Ψηφίζεις), για να μάθετε σε ποιο δήμο και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε.
---Εάν δεν βρω το όνομά μου, ή στα στοιχεία εγγραφής μου στον εκλογικό κατάλογο υπάρχουν λάθη, τι πρέπει να κάνω;
Όσο νωρίτερα εντοπίσετε το λάθος, τόσο καλύτερα, γι αυτό ελέγξτε από νωρίς την καταχώρηση που σας αφορά. Εάν εντοπίσετε κάποιο λάθος στα στοιχεία, ή εάν δεν βρείτε καθόλου το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους, απευθυνθείτε το συντομότερο στον οικείο δήμο. Ζητήστε να σας δώσουν βεβαίωση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, ώστε να μπορέσετε να ασκήσετε το εκλογικό δικαίωμά σας.
---Το εκλογικό μου βιβλιάριο δεν έχει φύλλα. Προλαβαίνω να προσθέσω;
Τα εκλογικά βιβλιάρια καταργήθηκαν. Μπορείτε να κρατήσετε το δικό σας ως ενθύμιο. Ήδη, από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και τώρα για πρώτη φορά σε βουλευτικές, το εκλογικό βιβλιάριο αντικαταστάθηκε από τον ειδικό εκλογικό αριθμό, που είναι ατομικός και μοναδικός. Ο αριθμός αυτός είναι καταχωρημένος δίπλα στο όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους, και δεν χρειάζεται να τον αποστηθίσετε. Έτσι, το μόνο που χρειάζεστε για να ψηφίσετε είναι η αστυνομική ταυτότητά σας.
---Έχασα την αστυνομική ταυτότητά μου. Τι πρέπει να κάνω για να ψηφίσω;
Για να ψηφίσετε θα πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης, ή βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, ή κάποιο ανάλογο επίσημο δημόσιο έγγραφο, που να επιβεβαιώνει την ταυτότητά σας.
---Μένω τουλάχιστον 200 χλμ μακριά από τον τόπο που ψηφίζω, είμαι δικαιολογημένος εάν δεν πάω;
Λόγω της δυνατότητας που δόθηκε στους ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, δεν ισχύει πλέον η χιλιομετρική απόσταση (άνω των 200 χλμ) ως αιτία μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.
---Ακουσα ότι άλλαξαν οι έδρες σε ορισμένους νομούς. Είναι αλήθεια;
Από την απογραφή πληθυσμού του 2001, προέκυψαν ορισμένες διαφορές στην κατανομή πληθυσμού στη χώρα. Έτσι, σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες έχει αλλάξει ο αριθμός εδρών, γεγονός που ενδεχομένως επηρεάσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που θα μπορείτε να βάλετε. Συγκεκριμένα, έχει αλλάξει ο αριθμός των βουλευτικών εδρών σε 13 εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι μονοεδρικές αυξήθηκαν από έξι σε οκτώ. Οι έδρες αυξήθηκαν στη Β' Αθηνών, που είχε 38 και τώρα έχει 42, στην Α' Θεσσαλονίκης, που είχε 14 και τώρα έχει 16, στο Υπόλοιπο Αττικής, που είχε εννέα και τώρα έχει 12, στα Δωδεκάνησα που είχαν τέσσερις και τώρα έχουν πέντε. Οι έδρες μειώθηκαν στη Β' Αθηνών, που είχε 19 και τώρα έχει 17, στην Α' Πειραιώς που είχε επτά και τώρα έχει έξι, στην Αρκαδία, που είχε τέσσερις και τώρα έχει τρεις, στη Θεσπρωτία που είχε δύο και τώρα γίνεται μονοεδρική, στην Μαγνησία, που είχε έξι και τώρα έχει πέντε, στην Πέλλα, που είχε πέντε και τώρα έχει τέσσερις, στην Φθιώτιδα, που είχε έξι και τώρα έχει πέντε και στην Φωκίδα, που είχε δύο και τώρα γίνεται μονοεδρική.
---Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω;
Μπορείτε να εκφράσετε την προτίμησή σας σε υποψήφιους βουλευτές σημειώνοντας ένα σταυρό δίπλα στο όνομά τους (δεν παίζει ρόλο εάν ο σταυρός σημειωθεί δεξιά ή αριστερά από το όνομα). Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορείτε να βάλετε είναι κατ' αναλογία με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζετε. Έτσι, έως και πέντε σταυρούς μπορούν να βάλουν όσοι ψηφίζουν στην περιφέρεια Β' Αθηνών, έως και τέσσερις στην Α' Αθηνών, έως και τρεις στην Α' Θεσσαλονίκης, έως και δύο σε όσες περιφέρειες εκλέγονται από έξι έως και 12 βουλευτές, έναν σε όσες περιφέρειες εκλέγονται από ένας έως και πέντε βουλευτές. Αναλυτικότερα, δείτε τον πίνακα. Επίσης, ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από ότι προβλέπεται δεν θεωρείται άκυρο, ωστόσο οι σταυροί δεν λαμβάνονται υπόψη. Σταυρό προτίμησης δεν χρειάζονται όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, καθώς και ο αρχηγός του κάθε κόμματος.

---Ακουσα ότι έχουν αλλάξει και οι εκλογικοί κατάλογοι, τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με νέους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους έχουν διορθωθεί λάθη που υπήρχαν στους προηγούμενους, και έχουν καταρτιστεί βάσει των δημοτολογίων. Επίσης, είναι μεικτοί, για γυναίκες και άνδρες εκλογείς. Επιπλέον, καταρτίστηκαν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, βάσει των αιτήσεων που έχουν υποβάλει οι εκλογείς, προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

---Τι ισχύει για τους ετεροδημότες;
Βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων που έχουν καταρτιστεί, τουλάχιστον 137.000 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους του οποίου ήταν εγγεγραμμένοι αρχικά, δηλαδή εκεί που ψήφιζαν έως τώρα. Περίπου 11.000 ετεροδημότες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, καθώς βασική προϋπόθεση για τη σύσταση εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών είναι να έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 40 αιτήσεις για την κάθε εκλογική περιφέρεια από την οποία προέρχονται οι ετεροδημότες. Υπάρχουν δύο ειδών εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών: τα αμιγή και τα μεικτά. Στα αμιγή θα ψηφίσουν ετεροδημότες που προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια, ενώ στα μικτά θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους ετεροδημότες και από άλλες, κοντινές περιφέρειες, που περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη εκλογική περιφέρεια. Οι ετεροδημότες που έχουν καταθέσει αιτήσεις για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών υποχρεούνται να ψηφίσουν εκεί όπου έχει οριστεί, και όχι δυνητικά στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

---Τι ισχύει για τις ειδικές κατηγορίες εκλογέων;
Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα. Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο που βρίσκονται την ημέρα των εκλογών για να ασκήσουν τα ιερατικά τους καθήκοντα. Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους, με το ναυτικό φυλλάδιο τους ή την αστυνομική ταυτότητά τους στο δήμο ή την κοινότητα του (ελληνικού) λιμανιού, όπου βρίσκεται το πλοίο, βάσει ονομαστικής κατάστασης που συντάσσεται από τον πλοίαρχο και θεωρείται από τον προϊστάμενο της λιμενικής, αστυνομικής, τελωνειακής αρχής του οικείου δήμου. Οι φυλακισμένοι, στους οποίους δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα, ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα που συστήνονται στα σωφρονιστικά καταστήματα.

---Λένε ότι οι εκλογές είναι υποχρεωτικές. Αν δεν πάω να ψηφίσω τι θα πάθω;
Σύμφωνα με το νόμο, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Οι διοικητικές κυρώσεις, όπως μη έκδοση διαβατηρίου, άδειας οδήγησης και επαγγέλματος έχουν καταργηθεί, ωστόσο τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η ποινή φυλάκισης από ένα μήνα έως ένα χρόνο και στέρηση ορισμένων θέσεων και αξιωμάτων, για όσους δεν ψηφίσουν αδικαιολογήτως. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η ποινή αυτή δεν έχει επιβληθεί ποτέ και σε κανέναν.

---Εάν την ημέρα των εκλογών είμαι άρρωστος, δικαιολογούμαι να μην ψηφίσω;
Σοβαρή ασθένεια, ή απουσία στο εξωτερικό είναι οι μόνες αιτίες που προβλέπει ο νόμος -μετά και την κατάργηση της χιλιομετρικής απόστασης- για να μην ασκήσει κάποιος το εκλογικό δικαίωμά του, αρκεί να προσκομίσει, αμέσως μετά τις εκλογές, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών του δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος, σχετικό έγγραφο που θα επιβεβαιώνει τους λόγους μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Οι εκλογείς άνω των 70 ετών έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι.
 
---Εάν με καλέσουν ως μέλος εφορευτικής επιτροπής σε εκλογικό τμήμα, πρέπει να πάω;
Τα τέσσερα μέλη της εφορευτικής επιτροπής κληρώνονται μαζί με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, από το σύνολο των εκλογέων του δήμου ή της κοινότητας. Η κλήρωση γίνεται από το πρωτοδικείο, ή το ειρηνοδικείο, σε δημόσια συνεδρίαση, τουλάχιστον δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών. Όσοι κληρωθούν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη πρέπει να ειδοποιηθούν από το δικαστήριο που ενήργησε την κλήρωση. Εφόσον υπάρχει κώλυμα, καλό είναι να ενημερώσετε σχετικά.
 
---Πότε θα σταματήσουν τα γκάλοπ;
Η διενέργεια και η μετάδοση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται το τελευταίο 15μερο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Την ημέρα της ψηφοφορίας επιτρέπεται η διεξαγωγή exit polls, ωστόσο η μετάδοσή τους πρέπει να γίνεται μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή μετά τις 19:00.

---Θα ήθελα να μάθω τι περιορισμοί υπάρχουν για τις προεκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων;
Οι εκλογικές δαπάνες ενός κόμματος δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 20% της τελευταίας τακτικής κρατικής χρηματοδότησης. Κάθε κόμμα επιτρέπεται να χρηματοδοτείται από φυσικά πρόσωπα, που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έως 15.000 ευρώ κατά έτος, ενώ απαγορεύεται να λαμβάνει επιχορήγηση από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ΟΤΑ και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Ως ανώτατο όριο προεκλογικών δαπανών έχει οριστεί για τους υποψήφιους σε μονοεδρικές περιφέρειες το ποσό των 15.000 ευρώ, για τους υποψήφιους σε περιφέρειες 2 έως 7 εδρών προσαύξηση 0,5% ανά έδρα στο ποσό αυτό, και για τις περιφέρειες με 8 έδρες προσαύξηση κατά 0,1% ανά έδρα στο ίδιο ποσό. Η χρηματοδότηση που λαμβάνει ένας υποψήφιος από φυσικό πρόσωπο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3.000 ευρώ.


*** Σας ευχόμαστε  Καλή Ψήφο *** Live-Avles.gr