Εκκλησία Αγίας Κυριακής ΣερβίωνΗ σελίδα ενημερώθηκε στις 13:03,7 Ιουλίου 2009

Είναι η ιστορική Βυζαντινή Εκκλησία της νέας πόλης  εκτός του Κάστρου. Πρωτοκτίσθηκε γύρω στα 1600
και χρησιμοποιήθηκε ως ενοριακός , αλλά και ως καθεδρικός Ναός. Στις 25 Μαρτίου 1757 κάηκε και αποτεφρώθηκε. το 1811 ξανακτίσθηκε στο ίδιο μέρος ευρύτερος.  Αργότερα πυρπολήθηκε και ανοικοδομήθηκε και  πάλι το 1879 όπως αναφέρεται στο εσωτερικό  υπέρυθρο της δυτικήςεισόδου :"Αρχιερατεύοντος του Πανιερωτάτου Κυρίου Ευγενίου, εκτίσθη ο πάνσεπτος ούτος Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, επιστασίας μεν πολιτών , δαπάνη δε των αυτής εισοδημάτων 1879" και μόλις το 1900 αποπερατώθηκε.
το 1943 κάηκε απο τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής. η στέγη και τα εσωτερικά του Ναού κατέρρευσαν εντελώς, οι περιμετρικοί τοίχοι όμως άντεξαν και δεν κατέρρευσαν και μετά την απελευθέρωση στεγάσθηκε πρόχειρα.
Η ανακαίνιση του Ναού άρχισε επι θητείας του Αρχιμ. Δρόσου Νικόλαου (νυν Μητροπολίτη Καρπενισίου) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και υπο την εποπτεία του προισταμένου του Ναού Αρχιμ. Ιωσήφ Τζάλλα και του αναπληρωτή του). Παρεκκλήσι του Αγίου Νικάνορα υπάρχει στη νότια πλευρα του Ναού.
ο Ναός και η ενορία πανηγυρίζουν στις 7 Ιουλίου. Την παραμονή , στο εσπερινό , γίνεται και η περιφορά της Ι. Εικόνας της Αγ. Κυριακής χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου και ερέων της περιοχής. στην ενορία επίσης υπάρχει και το Επισκοπείο, όπου εκεί μέσα υπάρχει το παρεκκλήσιο της Οσίας Θεοδώρας της εκ Σερβίων , στον οποίο φυλάσονται μέρος των λειψάνων της.
Προϊστάμενος του Ναού είναι ο Αρχιμ. Ιωσήφ Τζάλλας ( απο τις 30/12/1979), με συνεφημέριο τον πρεσβ.Κωνσταντίνο Θεοχάρη (αο 1994).
Η ενορία της Αγίας Κυριακής αριθμεί περίπου 2500 ενορίτες και ανήκουν σ' αυτή τα πιο ιστορικά εξωκκλήσια των Σερβίων. Στο κάστρο ανήκουν οι Άγιοι Θεόδωροι, παλίο μοναστήρι , ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, οι Άγιοι Αναργυροι κτίσμα του 11ου αιώνος, οι Άγιοι Κων/νος και Ελένη, που κάθε χρόνο λειτουργούνται μετά το Πάσχα. Επίσης ανήκουν η Αγία ΠΑρασκευή , που με το απο Κων/πολη 18 Οκτωβρίου 1896 φιρμάνι επετράπη η ανακαίνιση και ανέγερση αυτού , και ως ενοριακός απο τους ζευγολατιανούς(γεωργοκτηνοτρόφους).